sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Eroavaisuuksia Suomen ja Jenkkien välilä

Nyt ko on eka kuukausi täälä takana aattelin että voisin listata vähän eroavaisuuksia mitä olen Suomen ja Amerikan välilä hoksannu.

Ruoka
Mulla on käyny hyvä tuuri perheen suhteen, koska niinkö olen jo hehkuttanukki, nämä syö tosi terveellisesti. Colorado on koko Yhdysvaltojen terveellisin osavaltio, joten mie en ole huomannu mitenkhään järkyttävän suurta eroa ruan suhteen. Tottakai kaupat notkuu erilaisia roskaruokia ja pikaruokaloita on paljon. Ja jos tillaat pienimmän pihvin, aterian tai vastaavaa niin se vastaa ainaki meän ”normaalia” ja välilä isompaaki. Niin ja nämä syö 3 kertaa päivässä eli aamupalan, lounaan ja päivällisen. Siitä johtuen nämä syöki sitte aivan hulluna ”välipaloja”.  Koulu
Koulu systeemi on tosi erilainen mitä Suomessa. Näilä lukiossa on siis 4 ”astetta” freshman,sophomore, junior ja senior. Ylheensä ko nämä valmistuu ne on 18-v. Välitunteja ei ole eli vain siirtymäaika luokasta toiseen ja tunnit on paljon pitempiä. Koulula on myös tosi paljon klubeja ja kaikki harrastukset on liitettynä kouhluun. Näilä on kans hulluna erilaisia tapahtumia ja se kuuluisa ”School Spirit” ei ole vain elokuvien, juttu vaan ihan oikeasti se on asia mitä ei oikein voi selittää!

Kaupat
Kaupat on aivan valtavia ja en ole täälä löytäny vielä ensimmäistäkhään perus K-marketin kokosta kauppaa vaan kaikki on ainaski jotaki cittareitten luokkaa. Ikinä et tiä paljon tuote oikeasti maksaa ko niihin lisäthään kassala verot.<— Tämä on minusta niiiiiiin tyhmää… 

Liikenne
Täälä pienemmissä paikoissa ei suurinpiirthein ees tunneta sannaa ”julkinen liikenne” eli vain tosi isoissa kaupungeissa on lähijunat ja linkkarit. Täälä nämä saa autokortin 16-vuotiaina ja kaikki matkat kuljethaan autola. 
Niin ja täälä saat hakemalla hakea normaalikokosta autoa ko kaikki ajelee hirveilä maastureila. 
Talot
 • Ensinnäki melkein kaikki ovenkahvat on tuommosia nuppeja ja osa ovista aukeaa sisäle käsin.
 •  Taloissa on ylheensä kellarit, joissa on  ihmiset kuntoilee, pellaa jotaki yms. 
 • Näilä on ylheensä aina kaasuliedet ja jääkaapissa semmonen jääpala kone.
 • Sängyt on aivan sairaan korkeita ja isoja!
 • Ylheensä makkareissa on kokolattiamatot
 • Näilä on kaikila autotallit

Ihmiset
Voi kyllä! Amerikkalaiset on just niin sosiaalisia, mitä kaikki aina sannooki. Täälä kaupan kassala ihmiset saattaa jutella aivan niitä näitä ja aina ensimmäisenä ihmiset kyssyy ”Hi, how are you?” ja siihen vastathaan vain että ”I am fine” tai jotaki vastaavaa. Eli ei toelakhaan aleta selithään mitä on tapahtunu tai mitä oikeasti kuuluu. Ja kaikkein hauskinta on se, että nämä itekki myöntää ettei niitä toelakhaan kiinnosta mitä ihmisille kuuluu:D 
Toinen juttu on että jos vaihethaan jonku kans numeroita ja sovithaan että menhään viikonloppuna elokuvhiin se ei toelakhaan tarkota, että niin tulis oikeasti tapahtuun. Tämäki toki riippuu aivan ihmisestä!

Muuta

 • Kaikki on paljon isompaa!
 • Cowboy bootsit ja leveälahkeiset farkut=IN!
 • Collegesta jauhethaan kokoajan. Niinkö mistä rahat, stipendit, mihin haku jne…
 • Vaikka suomalaisten näkökulmasta mieki olen jo 17, näitten mielestä 17- vuotias on vielä aivan täys läppi, joka ei ossaa huolehtia itestään, eikä tehä hyviä päätöksiä. 
 • Täälä ihmiset näyttää tuntheensa paljon avoimemmin.
 • Nämä käyttää tosi paljon valmis ”taikinoita”. Tai siis voit ostaa brownie jauhot tai suklaakeksitaikinaa jne. :D

Tässä nyt jotaki mitä on tullu miehleen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti